H2Ruimte
Schieblock unit 5.08
Schiekade 189
3013 BR  Rotterdam
info.at.h2ruimte.nl

Vorm geven aan beleving getij - project Deltadynamiek Krimpen aan den IJssel

30/05/2013

Het project Deltadynamiek pleit om het getij als essentiële identiteit van de Hollandse delta te herontdekken én te herontwikkelen in de sterk verstedelijkte delen van ons deltagebied. En wel dusdanig dat inwoners in de regio Rijnmond Drechtsteden weer kunnen beleven en waarderen dat ze wonen te midden van rivieren waar tweemaal daags het getij verloopt.

H2Ruimte heeft in samenwerking met Urban Synergy in opdracht van de gemeente Krimpen aan den IJssel en met steun van Mooi Nederland een  "stalen" voor getijbeleving bedacht. Deze stalen zijn in de inrichting van buitendijkse gebieden toepasbaar. Ze leiden tot een sterke beleving van de werking van het getij. De stalen richten zich zowel op natuurlijke omgevingen als op hoogstedelijke omgevingen. Voor twee proefgebieden in de gemeente Krimpen aan den IJssel hebben uitwerkingen plaats gevonden. Het betreft het bedrijventerrein Stormpolder, inclusief de al bestaande icoon van getijbeleving: het Stormpoldervloedbos, en een gebied langs de IJsseldijk dat onder meer Werf aan de IJssel en het terrein van betonfabriek Holcim omvat. 

Niet alleen op lokaal niveau kan de inzet van stalen voor getijbeleving een impuls geven aan de ruimtelijke kwaliteit van gebieden. Ook op regionale schaal biedt de aanpak kansen. Door bijvooorbeeld de ontwikkeling van een kralenketting aan (zoetwater)getijdenatuurgebieden vanaf Hoek van Holland tot aan Dordrecht kan de natuurkwaliteit in dit deel van de Randstad versterkt worden met een identiteitsdrager die kenmerkend is voor hoe in het verleden dit gebied er heeft uitgezien. 
Het eindrapport is op aanvraag bij H2Ruimte beschikbaar. Mail naar info@h2ruimte.nl  

 

 


 

 

Terug naar het nieuws overzicht