H2Ruimte
Schieblock unit 5.08
Schiekade 189
3013 BR  Rotterdam
info.at.h2ruimte.nl

Online college Ontwikkelingsmodel ondergrond (torenmodel)

07/07/2014

Opdrachtgever: SKB
Aanleiding: Samenwerking werkvelden bodem en ruimte kan beter
Opdracht: geef een onlinecollege over de theorie en praktijk van het torenmodel

 

 


College ‘Ontwikkelingsmodel Ondergrond’
Hoe organiseer je de samenwerking tussen de beleidsvelden ‘Ondergrond’ en ‘Ruimte’? Die vraag staat centraal in het online college dat Henk Werksma gaf op dinsdag 18 maart 2014. Als leidraad voor die beoogde samenwerking dient het zogenaamde ‘Ontwikkelingsmodel Ondergrond’ ofwel het ‘Torentjesmodel’. Het torenmodel schetst de verschillende stadia in samenwerking en de daarbij behorende uitgangspunten en mogelijkheden voor duurzame samenwerking. Aan de hand van (gemeentelijke) praktijkvoorbeelden wordt dit rijkelijk geïllustreerd.

Online
Het college van Henk Werksma was online te volgen. Het was geen college zoals u gewend bent uit uw studietijd. Het was levendiger, actiever en meer interactief zijn. Er is optimaal gebruik gemaakt van de kansen die de online omgeving biedt: gebruik van beeld- en filmmateriaal, een chatfunctie en online verwijzingen naar relevante documentatie.

Het webcollege is te zien op Youtube in drie delen:

Deel 1: de praktijk van samenwerking
Deel 2: cultuurverschillen tussen de werkvelden
Deel 3: overbrug de verschillen

Over Henk Werksma
Drs. ing. Henk Werksma (Zwolle, 1974) is senior adviseur ruimtelijke ontwikkeling met een passie voor duurzaamheid en een fascinatie voor de ondergrond. Met zijn bureau H2Ruimte is hij nauw betrokken bij het verbinden van ondergrondkwaliteiten aan ruimtelijke planvorming en gebiedsontwikkelingen. Hij is ruim tien jaar werkzaam op dit gebied als één van de weinige planologen. De afgelopen twee jaar heeft hij veel ervaring opgedaan met het toepassen van het ‘Torenmodel’ in de praktijk van alle dag en ontwikkelde hij het zogenaamde ‘torentjespel’.
Terug naar het nieuws overzicht